Villi kortti

Villi kortti

Villi kortti -työpajassa kerättiin osallistujilta uusia, uskomattomia ja naurettavia ideoita siitä, minkälainen Keski-Suomi on vuonna 2040. Villien korttien ideoita oli mahdollista kannattaa, vastustaa tai tarkentaa. Parhaimpana palkittiin idea nettivaruskunnasta ja virtuaaliarmeijasta vaihtoehtona perinteisen asepalveluksen suorittamiselle. Tässä ideassa yhdistyy kyberosaamisen hyödyntäminen yhteiskunnan parhaaksi sekä yksilön elämänhallinnan edistäminen (ei katso sukupuolta tai fyysistä kuntoa, henkinen osaaminen käyttöön, pahanteon sijaan keskittyminen hyvään).

Työpajassa syntyi roppakaupalla villejä ideoita ( junaradan rakentaminen välille Tikkakoski-Palokka-Jyväskylä-Muurame-Korpilahti-Jämsä ja  Jyväskylä on vuonna 2040 Suomen pääkaupunki), mutta keskustelusta kokonaisuutena on mahdollistaa poimia seuraavat, ei niin mahdottomat tulevaisuudenkuvat.

  • Keski-Suomi on vuonna 2040 johtajuuden maakunta. Johto kehittää organisaation toimintaa yhdessä henkilöstön kanssa toimimalla muutoksen mahdollistajana.  ”Toimistot” ovat kohtaamispaikkoja ja palaverit pidetään seisaallaan, jotta aika käytetään oikeaan tekemiseen. Turha byrokratia on karsittu pois julkiselta sektorilta: Keski-Suomi on yhteistoiminta-alue, jossa aiemmin kuntien, kuntayhtymien ja maakuntaliiton tehtävät hoidetaan uudella tavalla. Liiketoiminnan kehittäminen ei pysähdy hankaliin lupaprosesseihin ja kansalaisilla on elämänsä aikana omalääkärien tapaan yksi oma byrokraatti, jonka kanssa asioidaan.
  • Keski-Suomi on vuonna 2040 bio-osaamisen, koulutusviennin ja yrityskehittämisen maakunta. Maakunnassa on bio-osaamisen maailmankeskus, mahdollisesti Saarijärvellä. Keski-Suomi on nimetty Bio/Eko-laaksoksi ja maakunta on energiaomavarainen, uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisen edelläkävijä. Maakunta on noussut myös maailman parhaaksi koulutusviennin ja yrityskehittämisen keskukseksi. Keski-Suomi on aidosti kansainvälinen ja esimerkillinen maakunta esim. maahanmuuttajien kotouttamisessa ja työllistämisessä.
  • Keski-Suomi on vuonna 2040 yhteisöllisyyden maakunta. Keskisuomalaiset ovat omatoimisia, aktiivisia ja yritteliäitä ja kantavat vastuun toisistaan. Opetuksesta on siirretty kansalaisuuteen kasvattamiseen – aktiiviset, sivistyneet oppivat ihmiset rakentavat myös menestyvät yritykset. Keskisuomalaiset on kasvatettu kiinnostumaan toisistaan, joka saa aikaan innovaatioita, osallisuutta ja hyvinvointia
  • Keski-Suomi on vuonna 2040 siirtynyt joukkoliikenteessä raiteille. Lyhyet lentoyhteydet ovat tulleet tarpeettomaksi nopeiden junayhteyksien ja toimivan, edullisen bussiliikenteen takia.

Villi kortti -työpajan kooste (pdf)