Puheista teoiksi – ennakointityökalu tulevan työvoimatarpeen selvittämiseksi

Kyllä, se on mahdollista. Tapasin pari viikkoa sitten Brysselin Employment Forum´lla Koillis-Englannin Tyne & Wear -alueen kehittäjiä. Rakennemuutos on koetellut aluetta rajusti ja ennen kivijalkana toiminut perinteinen teollisuus on taantunut ja palveluiden osuus on kasvamassa. Ränsistyvien laivanrakennuspajojen sijaan on nyt uudistettava infrastruktuuria palveluiden tuottamiseen ja turismin tarpeisiin. Tarvitaan siis arkkitehtejä, suunnittelijoita ja erilaisia rakennusalan ammattilaisia, mutta tarvittavia ammattilaisia ei ko. alueen työvoimareserveistä löydy.

Tähän osamisen kohtaanto-ongelmaan tarttuivat alueen kehittämistoimijat. Yhteistuumin avaintoimijat luopuivat kaikkien toiveiden toteuttamisesta ja nostivat infrastruktuurin kehittämisen alueen ykköshankkeeksi. Yliopisto lähti kehittämään ennakointityökalua, Labour Forecasting Tool´a, jolla pystytään ennakoimaan suurten rakennushankkeiden työntekijätarpeet rakennushankkeen elinkaaren mukaisesti. Ennakointityökalun kehittämiseen meni kolme vuotta, mutta työkalu toimii. Se tuottaa todella yksityiskohtaista tietoa työvoimatarpeesta ja on myös käyttölisenssein myytävä innovaatio. Työkaluun voi tutustua osoitteessa:  http://www.wlcuk.com/services/lft/

Kuulostaa liian hyvältä ollaakseen totta? Niin, Englannissakin on isot urakat kilpailutettava ja ammattilaiset koulutettava, näin ollen avaintoimijoiden välillä on oltava yhteinen ymmärrys tavoitteista ja päätösten vaikutuksista. Näinä aikoina osaavat hankintaviranomaiset (kunnat, kuntayhtymät, sairaanhoitopiirit ym.) pystyvät halutessaan harjoittamaan protektionismia ja huomioimaan hankintojen kokonaisvaikutuksia, etenkin aluetalouteen ja työllisyyteen. Valitettavasti oppilaitokset ovat vahvassa ministeriöohjauksessa, joten nopeat reagoinnit muuttuneisiin osaamistarpeisiin eivät aina ole mahdollisia.

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä KEVÄT – Keski-Suomen välityömarkkinoiden kehittämishankkeessa, jota hallinnoi JAMK.

Jätä kommentti