Ennakoinnin havinaa

Ennakointi ei ole ennustamista, mutta sanoilla on oletettavasti samat juuret. Sana ”ennuste” on tiedetysti keskisuomalaista alkuperää. Sen keksi jyväskyläläinen piirilääkäri Wolmar Schildt 1800-luvun loppupuolella. Hän on sama mies, joka ensimmäisenä ehdotti Keski-Suomen läänin perustamista. Tämä tapahtui Suometar -lehden kirjoituksessa 18.4.1856 ja hänen kunniakseen 18. huhtikuuta on nimetty Keski-Suomen päiväksi.

Schildt oli muutoinkin kovin aktiivinen mies: hän oli mukana kaikissa 1800–luvun loppupuolen merkittävissä hankkeissa Jyväskylässä. Voi siis sanoa, että hän oli hyvä ennakoimaan, koska hänen toimensa olivat edistyksellisiä ja ne myös osoittautuivat onnistuneiksi alueen kehityksen kannalta.

Hän oli perustamassa maan ensimmäistä suomenkielistä oppikoulua eli Jyväskylän lyseota. Myös yliopiston perustaminen Jyväskylään oli hänen ideansa. Schildt perusti yliopistorahaston edistämään hankkeen toteutusta, minkä seurauksena hänen ystävänsä Uno Cygnaeus valitsi seminaarin sijanniksi juuri Jyväskylän. Lisäksi Schildt perusti Säästöpankin ja sanomalehden sekä osti kirjapainon. Hän julkaisi nimimerkillä W. Kilpinen paljon kirjoituksia ja oli tietenkin mukana perustamassa Suomen Kirjallisuuden seuraa. Hänen keksimistään uudissanoista on edelleen käytössä satakunta. Yleisimpien sanojen joukossa ovat mm. tiede, taide, itsenäisyys, sairaala, lukio, opiskella, olettaa ja henkilö. Jyväskylän kartalla Schildtin saavutuksia kunnioittaa Kirkkopuiston ohi kulkeva Kilpisenkatu hänen suomennetun sukunimensä mukaan.

Yksi hänen Schildtin hankkeista ei kuitenkaan menestynyt. Hän nimittäin halusi kirjoittaa suomea samaan tapaan kuin unkaria kirjoitetaan. Tätä tapaa hän kutsui venykekirjoitukseksi. Siinä pitkät vokaalit merkitään yhdellä kirjaimella, jonka yläpuolelle merkitään venykemerkki. Venykirjoituksessa ei tunneta ä- ja ö-kirjaimia, vaan ne kirjoitetaan latinalaisittain. Schildt itse käytti venykekirjoitusta koko ikänsä, mutta muutoin kirjoitustapa ei ottanut tuulta alleen.

Keski-Suomen suurmiehen Schildtin kunniaksi toivotetaan lopuksi kaikille:

Læmmintæ kesâe ja mukavâ lomâ!

Jätä kommentti