Nuorten ilmastotekoja

Nuorten ilmastotekoja

Gradian Vaikuta!-teemapäivässä nuoret kertoivat ilmastotekojaan ja ottivat kantaa siihen, mitä ilmastotekoja pitäisi tehdä.

Keskeiset havainnot

  1. Jo tehtävät ilmastoteot liittyivät pääasiassa liikkumiseen, ruokaan ja jätteisiin/kierrätykseen.
  2. Vielä tarvittavissa ilmastoteoissa 1. kohdassa mainittujen lisäksi korostuivat kuntien ja teollisuuslaitosten teot energian säästämiseksi ja uusiutuvan energian lisäämiseksi.

Mitä ilmastotekoja jo tehdään? Sinä itse, kunta, koulu tms?

Liikkumiseen liittyvät ilmastoteot nousivat usein esille. Näitä olivat: pyöräilen, kävelen, vältän mopoilua, vähennän autolla liikkumista, suosin julkisia. Vähäpäästöisistä autoista mainittiin sähköautot ja myös Keski-Suomen biokaasunasemat tiedettiin.

Myös jätehuoltoon liittyvät asiat nousivat esille. Ilmastoteko on laittaa roskat roskiin, lajitella pullot ja tölkit ja muut jätteet. Aiemmassa koulussa on ollut kierrätyskirppis.

Ruokaan liittyy moni ilmastoteko. Koulussa on kasvis/vegaanivaihtoehtoja, ja eläintuotteita vähentämällä voi pienentää hiilijalanjälkeään. Koulussa vähennetään ruokahävikkiä ja on tärkeää syödä kaikki ruoka, mitä lautaselle ottaa tai mitä kaupasta ostaa.

Koulu valista ilmastoasioissa ja omille kavereille voi edelleen kertoa ilmastosta. Koululla ei ole tarjottimia, eli vettä säästyy, kun on vähemmän tiskiä. Oppimateriaalit ovat verkossa, tämä säästää paperia.

Koululla on aurinkopaneelit sähköä tuottamassa. Omaa energiankäyttöään voi vähentää sulkemalla valot ja laitteet. Vedenkulutusta vähennetään myös arjen ilmastotekona välttämällä turhaa suihkussa oloa.

Laukaan nuorisovaltuustolla on yrittäjähaaste.

Mitä ilmastotekoja pitäisi vielä tehdä? Sinä itse, kunta, koulu tms?

Ruokahävikkiä pitää vähentää ja kasvisruokaa lisätä kouluihin.

Turhien tavaroiden ostoa pitää välttää. Jätteitä voisi kierrättää enemmän ja monipuolisemmin, esimerkiksi vaatteita ja elektroniikkaa. Muovipussien ja muovipakkausten ostoa voisi välttää. Roskia ei pitäisi heittää merelle.

Julkista liikennettä voisi käyttää enemmän, siitä pitäisikin tehdä houkuttelevampaa henkilöautoon verrattuna. Lentämistä voisi vähentää.

Kuntien pitäisi panostaa vihreään energiaan ja vähentää päästöjä. Kuntien toivottiin myös järjestävän ilmastotempauksia.

Kouluissa pitäisi olla lyhyitä ilmastokursseja.

Isojen tehtaiden päästöjä voisi vähentää esimerkiksi hiilineutraalilla sähköllä. Ylipäätään fossiilisten polttoaineiden käyttöä tulisi vähentää.

 

Gradian Vaikuta! -teemapäivän järjesti yhteistyökumppaneineen Nuorten Suomi ry 10.12.2019.

 

Lisämateriaalia